Ioan de Onads – ducele valahilor din anul 1150

carturesti.ro

 

Un voievod necunoscut, asemenea voievodului Ploscânea de care am amintit în articolul despre Basarabia și Transnistria, este Ioan de Onads, ducele valahilor.

În atlasul istoric publicat de Romulus Seișanu în 1936, descoperim icoana dintr-o biserică din Liov (Ucraina), pe care apare menționat numele lui Ioannes de Onads, Dux Valachiae:

În anul de la Domnul Iisus Christos 1150, în cea mai apropiată Sâmbătă de la Sf. Ioan Botezătorul, se odihnește nobilul domn Ioan de Onads ducele Valahiei.

Nu se cunosc multe amănunte despre acest voievod, doar că acesta s-ar fi retras în zona cunoscută astăzi ca Liov după năvălirea păgânilor.

Se presupune că acesta s-a refugiat în acea zonă în urma invaziilor păgânilor, mai ales prin prisma faptului că Onads ar fi de fapt denumirea unei vechi cetăți de lângă Hotin, dispărută astăzi, numită Onuț.

Revista „Tactica și Strategia” – nr. 1, pag. 7

Mai jos puteți vedea reproducerea acestei icoane:

ioan_de_onads

Surse:

 1. Cristian Negrea – Arta militară românească (III) – secolele XI-XII
 2. Revista „Tactica și Strategia”, nr. 1 – septembrie 2014
 3. Sursa foto


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

 1. Carturesti
 2. Litera
 3. Librex
 4. Libris
 5. Cartepedia
 6. Okian.ro
 7. Librarie.net
 8. Compania de Librarii Bucuresti
 9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!