Constantin C. Giurescu despre preistoria Daciei

Citești în 5 minute!


Constantin C. Giurescu este un alt istoric care a tratat preistoria Daciei în scrierile sale. El spune următoarele:

Ce știm noi astăzi despre preistoria Daciei? Mijloacele noastre de informație sunt urmele pe care le-a lăsat traiul omenesc aci adică armele, uneltele, obiectele de podoabă, de cult, funerare, etc. Cea mai mare parte a acestor urme zac îngropate în pământ, acoperite de praful și nisipul care s-a așezat peste ele timp de mii de ani, uneori și de cenușă incendiilor sau de dărâmăturile așezărilor pustiite.

Totodată, Contantin C. Giurescu oferă și informații despre săpăturile arheologice ce s-au făcut în perioada contemporană cu el:

Prin săpături arheologice, învățații le dau la iveală, le reconstituie când ele s-au păstrat numai în cioburi sau fragmente, le comentează și lămuresc viața oamenilor de pe aceste locuri. Concluziile sunt, evident, de caracter general; detalii și precizări, de cele mai multe ori nu se pot da, fiindcă lipsește temeiul.

Astfel de săpături arheologice privind preistoria Daciei s-au făcut înainte de războiul pentru întregirea neamului; s-au făcut mai ales după război, când ele au luat un avânt deosebit, în urma impulsului dat de Vasile Pârvan.

Istoricul arată, pe baza hărții prezentate mai jos, că cea mai intens cercetată zonă a României în ceea ce privește preistoria, este Transilvania, iar cea mai puțin este Moldova din Prut și Nistru. În plus, oferă și concluziile acestor săpături:

Prima dintre aceste concluzii este că pământul românesc a fost locuit încă din paleolitic. S-a crezut la început că n-ar există urme omenești din acea vreme în Dacia. Descoperiri făcute în ultima vreme în nordul Moldovei, în Ardeal, în Oltenia, în Muntenia și în Dobrogea, au arătat însă contrariul. De altfel se putea presupune acest lucru din capul locului, date fiind posibilitățile optime de trăi pe care le oferă pământul nostru.

Arheologul care a făcut cercetări legate de paleoliticul României este Constantin S. Nicolăescu Plopșor. Am scris aici o serie de articole legate de cercetările acestuia.

dacia preistorica - giurescu-page-001

Lista cu lucrările lui Constantin C. Giurescu o puteți consulta aici.

Sursa: Constantin C. Giurescu – Istoria românilor din cele mai vechi timpuri până la moartea regelui Carol I, Ediţia a 3-a: Bucureşti : Cugetarea-Georgescu Delafras, 1946, pag. 28-31


Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!