Citate despre istoria veche – partea I

iorga

 

 

 

 

„Azi nu mai cred că de la colonizarea oficială singură a Daciei vine neamul nostru, ci admit o colonizare populară, mult mai veche și mult mai importantă.”

Nicolae Iorga – Istoria românilor în chipuri și icoane, Editura Ramuri, Craiova, 1921 – pag. 334

 

 

 

 

 

„Deosebit de importante pentru problema noastră sunt știrile date de cronicarul Laonic Chalcocondil, care numește pe românii de la nordul Dunării daci, iar pe cei de la sudul fluviului vlahi; aceștia din urmă ar fi coborât din Dacia. Deși nu cunoaște istoria veche a românilor, Chalcocondil constată că aceștia păstrează nu numai limba strămoșilor latini, dar că se aseamănă cu italienii ‘și în alte privințe și în întocmirea traiului de toate zilele și se folosesc de aceleași arme și de aceleași unelte încă și acuma ca și romanii'”.

Nicolae Stoicescu – Continuitatea românilor, privire istoriografică, istoricul problemei, dovezile continuității,  Editura Științifică și Enciclopedică, București 1980 – pag. 11

densusianu

 

 

„Dacia ne prezintă întru totul o extremă antichitate. Studiind timpurile preistorice ale țărilor de la Carpați și Dunărea de Jos o lume veche dispărută, leagănul civilizației ante-elene, se înfățișează înaintea ochilor noștri. Înapoia populațiilor cunoscute în antichitatea greco-romană sub numele de Geți și Daci se întinde o lungă serie de mai multe mii de ani.”

Nicolae Densusianu – Dacia preistorică, editura Arhetip, București, 2002 – pag. 1

 

 

 

Surse:

  1. Nicolae Iorga – Istoria românilor în chipuri și icoane, Editura Ramuri, Craiova, 1921
  2. Nicolae Stoicescu – Continuitatea românilor, privire istoriografică, istoricul problemei, dovezile continuității,  Editura Științifică și Enciclopedică, București 1980
  3. Nicolae Densusianu – Dacia preistorică, editura Arhetip, București, 2002
  4. meglenoromanii.wordpress.com, 20 martie 2014

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.