„Radu Negru este creatorul statului unitar al Țării Românești, astfel cum ni se prezintă statul acesta începând din secolul al XIV-lea și până la unirea Principatelor Române (1859).
Mormântul lui Negru-Vodă de la Curtea de Argeș
Cu puțini ani înainte de venirea acestui mare domn în părțile de dincoace de Carpați, Țara Românească se afla divizată în mai multe cnezate și voievodate mai mici.
La anul 1290, Radu Negru, care domnea în Transilvania peste două ducate Românești, al Făgărașului și Amlașului, strămuta scaunul domniei sale la Câmpulung, apoi la Argeș, apoi sub un singur cap politic și militar diferitele cnezate și voievodate de la Severin și până la Siret, purtă mai multe rezbele fericite cu hoardele cumanilor din această țară, organizează puterea militară a românilor și întemeie mai multe fortificațiuni pentru apărarea țării.
O veche cronică românească scrie astfel despre Radu Negru: „Iar când au fost cursul anilor 6798(1290), fiind în țara ungurească un voievod, ce l-au chemat Radu Negru voievod, mare herzog pre Amlaș și pre Făgăraș, ridicatu-s-au de acolo cu toată casa lui și cu mulțime de noroade, români, papistași, sași, tot felul de oameni, pogorându-se pe apa Dambovitii, început-au a face țară nouă. Întâi făcut-au orașul ce-i zic Câmpulung. Acolo au făcut și o biserică mare, frumoasă și înaltă. De acolo au descălecat la Argeș și iară au făcut oraș mare și și-au pus scaunul de domnie , făcând curți de piatră și case domnești și o biserică mare și frumoasă. Iar noroadele ce se pogorâse cu dânsul, unii s-au tins pre subt podgorie, ajungând până în apa Siretului și până la Brăila, iar alții s-au tins în jos, peste tot locul, de au făcut orașe și sate până în marginea Dunării și până la Olt.
Atunci și Basarabeștii, cu toată boierimea ce era mai nainte peste Olt, s-au sculat cu toții de au venit la Radu-Vodă, închinându-se să fie subt porunca lui și numai el să fie peste toți stăpânitor. Și de atunci s-a numit de-i zic Țara Românească. Iar titulușul domnului domnului s-au făcut precum s-arată mai jos: Întru Hristos Dumnezeu, cel bun credincios și cel bun de cinste și cel iubitor de Hristos și singur biruitor, Io Radu Voievod, cu mila lui Dumnezeu domn a toată Țara Românească, dintru Ungaria descălecat și de la Amlaș și Făgăraș herțeg.„
Afară de unirea diferitelor principate române în un singur stat mai mare și mai puternic, un alt titlu glorios al lui Radu Negru este înfrângerea și izgonirea hoardelor cumane de pe teritoriul Țării Românești.
Acești cumani, popor de rasă turcească, năvăliseră în secolul al XI-lea din Asia asupra Europei, se stabiliseră la Nistru, și de aici își extinseră incursiunile și devastările lor asupra Poloniei, Moldovei, Transilvaniei și Țării Românești până la Olt.
Regii Ungariei, Andrei II și Bela IV, ca să apere Transilvania și Ungaria de incursiunile, devastările și teroarea acestor hoarde barbare, aduseră și colonizară în Țara Bârsei pe Cavalerii teutoni(la anul 1211), iar în Banat pe Cavalerii ioaniți(la anul 1247), că să apere frontiera regatului unguresc din părțile acestea. Însă încercările regilor ungurești, lipsite de energie și putere, rămaseră fără rezultat.
Această operă mare în istoria civilatiunii europene, alungarea și nimicirea hoardelor cumane dintre Nistru, Carpați și Olt, ca toate operele mari de la Dunărea de Jos, a fost rezervată domnilor români. Radu Negru este acela care, în cursul glorioasei sale domnii, înfrânse prin mai multe rezbele victorioase puterea cumanilor, izgonind din țară aceste hoarde barbare și restitui țării vechea sa suveranitate.
O mulțime de tradițiuni istorice, conservate până astăzi în memoria țăranilor români, începând de la Severin și până la Marea Neagră, amintesc despre luptele viteze ale lui Negru-Vodă cu tătarii(sau cumanii), despre alungarea lor din țară, cum și despre faptul că Negru-Vodă a colonizat din nou cu români ținuturile părăsite.”
Titlul și textul au fost preluate din Nicolae Densușianu – Istoria militară a poporului român, pag. 119-121
Surse:
- Nicolae Densușianu – Istoria militară a poporului român, editura Vestala, 2003
- Letopisețul cantacuzinesc
Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:
- Carturesti
- Litera
- Librex
- Libris
- Cartepedia
- Okian.ro
- Librarie.net
- Compania de Librarii Bucuresti
- Anticexlibris
Deci doriti sa spuneti ca Tara Romaneasca a fost umpluta de acest Voievod cu sasi si alte neamuri. FAIN. Nu suna de loc a Propaganda
Ungureasca. A si ca in Tara Romaneasca nu erau decat Cumani si o data goniti era pustiu. In aceste 2 ducate erau asa de multi sasi si alte neamuri ca au umplut toata Partea de sub Carpati si au mai ramas si pe la ei pe acasa. In alt articol ati mai scris ca tot de prin zona aceasta sa umplut si Moldova. Am mai observat ca folositi in articolele dumneavoastra cu mare pofta termenul Transilvania foarte des. Eu nu am intalnit un om care sa nu aibe vreo influenta ungureasca,sasa sau nemteasca sa folosesca acest cuvant cu asa pofta. Eu cunosc ARDEAL, MARAMURES etc. si oameni ist spun cu mandrie ARDELEAN, MARAMURESAN etc. si nu sunt autocaracterizari care tin de etnie ci de asezare geografica. P.S. ar fi bine sa urmariti un pic si noile studi genetice pe populati vechi, in special I2a1b care este atribuit Dacilor si sa le comparati cu populatia mai noua a Romaniei. Aceste studi pot ajuta Istoria mai mult de cat numai niste texte vechi in mare parte scrise de alti si care se contrazic de multe ori. Pe scurt istorici sunt oameni si mai gresesc, cate o data intetionat, manati de orgoliu sau din dorita de a se distanta sau a demonsta ca sunt mai buni dar sangele nu are cum sa minta.
Buna seara,
Comentariul este amuzant. Pentru mine in ziua de astazi exista doar termenul de roman de vreo 150 de ani (1 iulie 1866) si dac de vreo 2000 de ani. Aici nu face nimeni propaganda ungureasca. Transilvania sau Ardealul cum va place dvs sa spuneti, a fost intotdeauna separata de regatul Ungariei ca fiind voievodat si mai apoi principat autonom. Faptul ca un roman a venit din Fagaras, dupa ce a fost deposedat de proprietati de rege si a consolidat oranduirea gasita deja aici (vezi cnezatele lui Litovoi, Seneslau, Ioan si Farcas), caci ce a gasit nu a fost pamant gol, nu inseamna propaganda, inseamna un fapt istoric consemnat in documente (vezi Ugrinus). Stiti foarte bine cum se autointitula Mircea cel Batran: „Io Mircea mare voievod și domn din mila lui Dumnezeu și cu darul lui Dumnezeu, stăpânind și domnind peste toată Țara Ungrovlahiei și a părților de peste munți, încă și către părțile tătărești și Amlașului și Făgărașului herțeg și domnitor al Banatului Severinului și pe amândouă părțile pe toată Podunavia, încă până la marea cea mare și stăpânitor al cetății Dârstorului”. Deci Tara Romaneasca includea si Amlasul si Fagarasul.
Stiu despre cercetarea genetica insa mi se pare periculos sa o folosim pentru a stabili continuitate dacica (mai stim exemple in istorie cu puritatea genetica) si este un lucru care nu se preteaza in secolul 21.
Sper ca ati observat si dvs ca acest text este scris de Nicolae Densusianu si sper ca ati recunoscut limba romana din secolul 19. Si pentru dragul istoriei trebuie mentionat si Densusianu. Nu trebuie evitat un autor sau un articol doar pentru ca nu scrie despre ce credem noi cu tarie.
Si in plus, Radu Negru Voda nu a colonizat nimic, ci si-a luat cu el doar pe cei apropiati lui.
PS1: Nu eu am spus ca Moldova a fost colonizata din Tara Romaneasca, Hasdeu a zis asta.
PS2: Va rog sa nu mai faceti atacuri la persoana pe acest site. Nu este blog, nu este nimic personal aici, sunt doar documente, autori vechi si articole. Acest site este un demers personal a carui menire este sa descreteasca un pic perceptia despre istoria antica, antica tarzie si medievala a Romaniei. Ma voi referi mereu la Transilvania, Moldova, Tara Romaneasca sau Dacia cand voi vorbi despre aceste perioade.
Cu stima si consideratie,
Adrian
Interesant articol. Poate pe viitor cu mai multe argumente(dovezi) doar pentru a intrării evenimentul istoric.
Articolul este un fragment din Istoria militara a poporului roman scrisa de Densusianu. Avem foarte multe articole pe website despre Radu Negru Voda, precum si o monografie tiparita 🙂