Primii hominizi – partea II

libris.ro

Citești în 10 minute!

În articolul anterior am prezentat o lista cronologică cu fosilele primilor hominizi descoperiți pe Terra. Astăzi continuăm această temă cu 3 descoperiri publicate în 2013, legate de locul unde s-a folosit pentru prima dată focul și respectiv alte fosile, aparținând unor strămoși ai oamenilor de astăzi.

În numărul din mai 2013, Discover Magazine publică informații despre peștera Wonderwerk din Africa de Sud. Aici, echipa arheologului Paul Goldberg de la Universitatea din Boston, a descoperit în mod accidental sedimente vechi de un milion de ani, care aveau urme de ardere.

Wonderwerk Peștera Wonderwerk – Greatstock Photographic Library / Alamy

Testul asupra acestor sedimente a fost aplicat de către un membru al echipei lui Goldberg, Francesco Berna. El a adaptat testul FTIR(Fourier transform infrared microspectroscopy), folosit în criminalistică, pentru probe arheologice. FTIR constă în analizarea compoziției materialului prin măsurarea absorbției razelor infraroșii. În plus față de aceasta, testul mai arată și temperatura la care a fost încălzită materia organică. Astfel, rezultatul a arătat că mostra de sediment a fost încălzită între 400-700 de grade Celsius (asemănător unui foc pentru grătar). Paul Goldberg a mai descoperit la microscop fragmente de crengi și de frunze (arse evident), precum și urme de oase carbonizate, de origine animală. A conchis astfel că focul a fost realizat în interiorul peșterii.

Echipa de arheologi va continua săpăturile în această peșteră și în straturi mai adânci (de 1.8 milioane de ani) pentru a căuta noi dovezi ale folosirii focului, anterioare acestei descoperiri.

Tot anul acesta, pe 5 iunie, a fost publicat în jurnalul Nature un articol științific a unei echipe de cercetători ce au descoperit în valea râului Yangtze, provincia Hubei, din China, fosilele celui mai vechi primat, necunoscut până acum. Acesta a fost denumit ulterior Archicebus achilles. Zona a fost plasată în timp acum 55 milioane de ani, în Eocen. Fiindcă în realitate, acest primat era o creatură extrem de mică (de numai 20-30 de grame), a fost nevoie de o tehnologie care să nu distrugă fosilele. Pentru asta a fost folosită o tehnică ce implică scanarea 3D a acestor fosile, descoperite pe două straturi separate de rocă. Rezultatul poate fi văzut în video-ul următor:

ESRF / Paul Tafforeau

Archicebus differs radically from any other primate, living or fossil, known to science.  It looks like an odd hybrid with the feet of a small monkey, the arms, legs and teeth of a very primitive primate, and a primitive skull bearing surprisingly small eyes.

Archicebus este total diferit de orice alt primat cunoscut științei, în viață sau fosilă. El arată ca un hibrid ciudat cu picioarele unei maimuțe de talie mică, mâini, picioare și dinți ale unui primat extrem de primitiv și cu un craniu primitiv care are, în mod surprinzător, ochii mici.

 Datorită acestei caracteristici a fost plasat pe altă ramură în arborele evoluției. Cercetătorii spun că aceste fosile au făcut lumină în despărțirea dintre ramura din care au evoluat antropoizii (respectiv maimuțele și oamenii) și ramura din care au evoluat tarsierele.

În iulie 2013, este publicat în Journal of Human Evolution de pe Science Direct, articolul care anunța cel mai vechi locuitor al Europei, situat în Orce, Spania. The oldest human fossil in Europe from Orce relevă descoperirea unui molar de hominid ce a fost datat 1.4 milioane de ani.

The Orce region has one of the best late Pliocene and early Pleistocene continental paleobiological records of Europe. It is situated in the northeastern sector of the intramontane Guadix-Baza Basin (Granada, Andalusia, southern Spain). Here we describe a new fossil hominin tooth from the site of Barranco León, dated between 1.02 and 1.73 Ma (millions of years ago) by Electron Spin Resonance (ESR), which, in combination with paleomagnetic and biochronologic data, is estimated to be close to 1.4 Ma.

Regiunea Orce are una din cele mai bune înregistrări paleobiologice din Pliocen și Pleistocen. Este situată în sectorul de nord-est a bazinului intramontan Guadix-Baza(Granada, Andalusia, sudul Spaniei). Aici descriem un dinte de hominin din situl de la Barranco Leon, datat între 1.02 și 1.73 milioane de ani cu ESR, iar în combinație cu date paleomagnetice și biocronologice, este estimat aproape de 1.4 milioane de ani.

În seria următoare de articole aducem informații despre o descoperire a unui Australopithecus și a descoperitorului său, mai puțin cunoscuți publicului.

Vezi articolul în engleză ->

Surse:

  1. Discover Magazine – Archaeologists find earliest evidence of humans cooking with fire
  2. Popular Archaeology – Oldest human fossil in Western Europe found in Spain
  3. Science Direct – The oldest human fossil in Europe from Orce
  4. Science Daily – Discovery of oldest primate skeleton, ancestor of humans and apes
  5. ESRF – Oldest primate fossil rewrites evolutionary break in human lineage
  6. Nature – The oldest known primate skeleton and early haplorhine evolution


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:




Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!