Misterul unei descoperiri rare: vasul dacic din fier abandonat de traficanţii de comori care l-au găsit în Munţii Orăştiei

carturesti.ro

O piesă antică rară a fost prezentată în expoziţia muzeului din Deva, după un proces de restaurare complex. Artefactul, inclus în categoria tezaur, este un vas dacic de fier, descoperit în anii trecuţi în zona siturilor cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, dar pe care traficanţii de comori l-au abandonat, fiind interesaţi mai degrabă de obiecte antice din metale preţioase.

Foto: adevarul.ro

Un vas antic de fier, cu o poveste misterioasă, poate fi admirat la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Vasul dacic cântăreşte patru kilograme şi potrivit specialiştilor, prezintă urme că a fost lovit şi reparat.
A fost descoperit, cel mai probabil, de căutătorii de comori din Munţii Orăştiei, însă la vremea descoperirii nu a prezentat interes pentru aceştia şi a fost abandonat. Recuperat de autorităţi, vasul cu o vechime de circa două milenii a fost restaurat şi expus, în premieră, la Muzeul Ciovilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
„Exemplarul, care face parte din colecţiile muzeului devean, provine din Munţii Orăştiei şi a fost restaurat de curând în laboratoarele Muzeului Naţional de Istorie a României. Utilitatea piesei este încă misterioasă, însă urmele de arsură identificate cu prilejul restaurării pot să fie indicii pentru descifrarea scopului pentru care a fost realizat. Astfel, ne putem închipui că umplut cu mangal, putea să asigure căldura unei încăperi în nopţile geroase de iarnă, aşa cum este cea de acum”, au informat reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.
Potrivit arheologilor, vasul este unul cu totul deosebit din punct de vedere estetic, chiar dacă a fost făurit din fier. A fost realizat de un artizan, artist, din benzi de tablă care au fost unite prin intermediul unor nituri cu floarea mare, care conferă eleganţă acestei piese, susţin reprezentanţii muzeului.

Sursa: adevarul.ro


Fii la curent cu noutati despre istorie

Email:




Poți să ne susții cumpărând cărți de la Carturesti, Litera, Librex, Libris, Cartepedia, Librarie.net, Okian.ro, Compania de Librării București, Anticariat-Unu sau Anticexlibris folosind linkurile de mai jos:

  1. Carturesti
  2. Litera
  3. Librex
  4. Libris
  5. Cartepedia
  6. Okian.ro
  7. Librarie.net
  8. Compania de Librarii Bucuresti
  9. Anticexlibris

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!